Ceramica de Kuty – Botoșani

 

Tradiție și pasiune în singurul atelier de ceramică de tip Kuty, din Botoșani, unde a lucrat și meșterul Colibaba.

          Hoinărind dintr-un colț în altul al țării am ajuns și prin Botoșani. Nu că acest loc ne-ar fi străin, că doar avem rădăcinile de acolo. Din povești, din indicații și spusele altora am auzit că, acasă la noi, ar exista un atelier de ceramică. Și nu orice fel de ceramică, una specială, ce ar fi pătruns pe teritoriul României încă din secolul al IV- lea și ar fi vechea ceramică bizantină (conform specialiștilor).

10 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

            Nu ne-a fost greu să ajungem la casa meșterului, cu indicațiile obținute de la Centrul de informare turistică am mers la sigur.

          Am găsit gazdele la meșterit în atelier, bucuroase de vizitatori. Cât am zăbovit în atelier doamna Sonia Iacinschi ne-a încântat auzul cu povești despre munca pe care o desfășoară cu mare pasiune. Ne-a povestit cum un bulgăre de lut  trecut prin diverse procedee ajunge un obiect de ceramică frumos decorat gata să atragă privirile vizitatorilor și cumpărătorilor.

Împărtășim și cu tine puțin din explicațiile primite 🙂

-după ce lutul a fost bine amestecat se modelează vasul..pe roata olarului, apoi se conturează desenul dorit. Acesta se realizează printr-o incizie foarte fină, desen realizat prin tehnica “sgrafitto” (decor de factură romano-bizantină). Apoi vasul rămâne la uscat câteva zile, după care intră în cuptor pentru prima ardere. Următorul pas este aplicarea culorilor cu pensula. Acestea se aplică în așa fel încât să fie încadrate cromatic verde-cafeniu-galben. După acest procedeu vasul este introdus în cuptor pentru a doua ardere. Acolo stă timp de 30 de ore, la o temperatură de 95 grade C. Arderea se face în cuptor tradițional cu lemne. Vasele sunt lăsate în cuptor până se răcesc.

          Prin temele abordate se regăsesc motive decorative unice, zoomorfe, avimorfe și antropomorfe. Vasele au forme blânde ideale de folosit în gospodărie sau pentru decor.

1 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

3 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

4 korund hoinriromni

Ceramica Cucuteni

5 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

6 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

9 korund hoinriromni

Ceramica Cucuteni

8 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

7 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

11 korund hoinriromni

păpuși realizate manual (în costumul tradițional al zonei)

2 korund hoinriromni

        Nu am plecat cu mâna goală din atelier, am cumpărat câteva obiecte și te îndemnăm și pe tine să procedezi la fel când ajungi într-un atelier de meșteri.

12 korund hoinriromni

Ceramica Kuty

Localizare atelier ceramică de tip Kuty – Botoșani str. Miorița nr. 10  (aproape de Teatrul Vasilache).

Imagini din octombrie 2015.

Alte ateliere de ceramică (olărit) din țară.

Ceramica neagră de Marginea.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.