Techirghiol -legendă și istorie

          La marginea drumului imperial ce ducea de la Cetatea Tomis la Calatis, Techirghiol a fost un loc ușor de exploatat încă din cele mai vechi timpuri.

   Trecutul acestei localități, s-a încercat a fi stabilit și prin cercetările arheologice efectuate de  Vasile Pârvan prin 1924. Însă legendele fiind mai captivante și-au făcut mai bine treaba.

Legenda lacului Techirghiol

         Legendă transmisă din generație în generație, însă sta la baza recunoașterii beneficiilor apei și nămolului din Techirghiol.

          Tekir –un bătrân tătar, olog și orb ajunge cu măgarul său rănit la malul acestui lac. În acel moment măgarul intră în lac să se scalde, era mai mult nămol decât apă. Bătrânul s-a chinuit ceasuri bune să scoată măgarul din noroiul urât mirositor, însă măgarul încăpățânat nu se clintea din loc.

          Bătrânul ieșind din lac, mare minune i se întâmpla…, începea să distingă lumina iar picioarele neputincioase începeau să-l asculte. Rănile măgarului se vindecau. Vestea s-a răspândit repede, oamenii au început să vină la lac să se scalde și să-și ungă corpul cu nămol. Pentru că Techir și măgarul său au fost cei care au descoperit beneficiile miraculoase ale nămolului lacul a fost denumit Techirghiol ‘Lacul lu‘ Techir’. (Techirghiol –lacul barbunului).

2-techirghiol-hoinariromani

Techir cu măgarul -simbol al stațiunii (statuie realizată de un localnic).

         Dincolo de legende și cercetările vin în ajutorul conturării istoriei acestui loc. Așa cum egiptenii se ungeau cu mâlul din Nil, pentru tratarea diverselor boli, aici la Techirghiol, romanii cunoșteau și foloseau nămolul ca agent terapeutic. Au fost descoperite monezi care atestă prezența romană și schimburile de populație autohtonă.

        Mai sus am pomenit de Techirghiol, însă prima mențiune documentară este din anul 1560 în două firmane ale sultanului Suleyman Magnificul către domnitorul Moldovei, Alexandru Lăpușneanu.

Dar hai să intrăm puțin prin istoria locului, că tare îmi mai place.

          Până la sfârșitul lui 1878 nu s-au întâmplat prea multe evenimente remarcabile, sau nu le menționează izvoarele istorice. La 1 decembrie 1878, provincia Dobrogea, redevine pământ românesc. Imediat se conștientizează beneficiile aduse de nămolul din Techirghiol, astfel localitatea cunoaște o amplă dezvoltare mai târziu devenind stațiune.

         Primul pas în construirea stațiunii balneare, Techirghiol – Eforie este în anul 1894 când Ministerul Agriculturii vinde Eforiei Spitalelor din București, 100 de ha de teren la marginea lacului.

         Techirgiolul capătă statut de stațiune balneară la 1 ianuarie 1928. Atunci se începe construirea pe domeniul public a localurilor cu băi, școală, biserică, monumente, sanatoriu,  etc. Astfel că în 1930 era amenajată o plajă de peste 6000 mp., 23 de hoteluri, 318 vile.

         Orașul nu scapă de sistematizare, în 1970. Iar în 1972 lacul este declarat monument, astfel se interzice circulația ambarcațiunilor pe lac.

         La Techirghiol a “locuit” Mihail Kogălniceanu, stațiunea a mai fost frecventată de Mircea Eliade, părinții acestuia aveau o casă de vacanță aici –Vila Claudia, Constantin Tănase, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi, Ionel Teodoreanu, Jean Constantin.

1-techirghiol-hoinariromani

Lacul Techirghiol

         Dacă ajungi la Techirghiol, fie ca turist sau la tratament nu rata Mănăstirea Sfânta Maria, Geamia și desigur o plimbare pe marginea lacului și prin stațiune.

         Sper că ți-am reîmprospătat memoria despre acest loc miraculos din județul Constanța și îți doresc doar să fii turist prin Techirghiol, chiar dacă nămolul și apa sărată de acolo are proprietăți de vindecare, sper să nu fii nevoit să apelezi la ele.

 

Text și imagini -Georgeta.

Share Button

2 Comments

 1. Elvira

  de cativa ani Techirghiolul a suferit niste modificari in bine. In plus, exista si o gradina botanica . A fost inaugurata anul trecut si mi s-a parut exagerata compararea cu gradina de la Balcic. Peste cativa ani, s-ar puteasa arate mai interesant, acum insa este in faza de…. rasaduri. Oricum , e un inceput.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Să sperăm că peste câțiva ani să fie concurentul principal al Balcicului din acest punct de vedere. Orice schimbare în bine este de apreciat.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.