Tradițional de la poalele Făgărașului. La Vâltoarea din Lisa

 

La poalele munților Făgăraș, în pitoreasca localitate Lisa  se află un ansamblul de instalații tradiționale de prelucrat lână, țesături și straie, unic prin reconstituirea și păstrarea procedeelor vechi, utilizate de sute de ani.

        Familia Greavu a moștenit de la strămoșii săi, tocmai de prin 1850 o instalație, de prelucrat lâna, a cărei tehnologie este aproape de pe vremea dacilor. Povestea vâltorii și prelucratului lânii se perindă prin acel loc de vreo cinci generații. Acolo se toarce lână țurcană de calitate, cu firul lung, pieptănată cu mâna și țesută cu măiestrie. Rezultatul, niște straie moi și pufoase, acestea se obțin așa doar în urma trecerii lor prin vâltoare. Apoi urmează un alt procedeu, straiele sunt așezate pe o roată cu țepi, într-o cameră cuptor, unde temperatura este de peste 90 de grade C. Astfel de straie le găsești în casele gospodarilor din Țara Făgărașului dar și la magazinul din curtea vâltorii. Acestea sunt rezistente la apă, aproape impermeabile, frumoase, delicate și trainice.

7-lisa-hoinariromani

Vâltoarea

1-lisa-hoinariromani

Lână în diferite stadii de prelucrare

2-lisa-hoinariromani

utilaj pentru prelucrarea lânii (tors)

9-lisa-hoinariromani

Produse din lână -de vânzare

8-lisa-hoinariromani

piptănarea straielor țesute -roata cu țepi

5-lisa-hoinariromani

Mărioara Greavu -la războiul de țesut

10-lisa-hoinariromani

Port popular -din lână

        Auzul mi-a fost încântat de doamna Mărioara Greavu cu povești despre viață….care este ca un fir de lână, despre drumul lânii de la oaie, la spălat, apoi la drac, tors, vopsitul lânii cu boia obținută din plante până ce ajunge firul de lână în războiul de țesut.

3-lisa-hoinariromani

Mărioara Greavu -la războiul de țesut

4-lisa-hoinariromani

În lucru -covoare din lână

         Ansamblul de utilajele sunt vechi de peste un secol, însă funcționale și bine îngrijite. Tot complexul de la Lisa este accesibil vizitatorilor ca și muzeu.

         Nu rata acest obiectiv, dacă ajungi prin zonă, sunt puține, în țară, astfel de locuri unde tradiția se împletește cu poveștile țesute la război.

Cum ajungi la Lisa:

La Vâltori se află în comuna Lisa, la 92 km de Brașov, la 72 km de Sibiu, la  27 km de Fagăraș și la 11 km de comuna Sâmbăta de Jos.

Detalii pe: http://www.lavaltori.ro

Text și imagini Georgeta

octombrie 2016

Share Button

2 Comments

 1. Andreea B

  Respect pentru doamna Marioara, minunatii ies din mainile ei 🙂

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Așa este, ies minunății din mâinile ei.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.