Uimită, pentru a nu știu câta oară de farmecul Apusenilor, m-am oprit cu admiratul și povestitul la Cascada Pișoaia.
Ei hai recunoaște, ți-am smuls un zâmbet când i-ai citit numele, gândindu-te la chestiile firești și personale ale fiecăruia.

Cascada Pișoaia
În țara Moților, într-un colț al Raiului de acolo în apropierea Muntelui Struțu natura și-a creat propriul spectacol, decorul fiind, parcă muntele feliat și sculptat.
Căderea splendidă de apă zvâcnește și se prelinge pe un perete abrupt de calcar acoperit pe alocuri cu muschi de un verde crud. Firele de apă au o căderede peste 18 metri înălțime. Cacada este situată peste drum de Dealul cu melci. Este rezervație peisagistică, aflată pe un prag stâncos de calcare, înconjurată de o pădure de conifere și foioase. Apele din zonă sunt bogate în calcar și dau naștere unor splendide formațiuni calcaroase, de vârstă paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului. Împrejurimile sunt extrem de pitorești.

Spre Cascada Pișoaia

Cascada Pișoaia
Aria protejată (rezervație peisagistică) are o suprafață de 2.5 ha.
Ca mai toate locurile turistice și acest obiectiv are cel puțin o legendă.
Se spune, că aici la Cascada Pișoia se poate îndeplini o dorință arzătoare a fetelor singure, cea de a se mărita o singură dată. Fetele nemăritate veneau la cascadă să-și găseacă ursitul care să le scape de singurătate căsătorindu-se cu cel ales. Se spune că într-o anumită zi din an, dar numai atunci, după lăsarea întunericului, susurul cascadei le șoptea fetelor nemăritate numele ursitului, astfel ale căpătând încrederea și liniștea sufletească cum căexistă un flăcău care le va lua de soațe.
Îmi doresc să-ți fi stârnit curiozitatea și să te fi motivat să visezi să ajungi în inima Apusenilor prin aceste locuri de poveste. Odată ajuns în țara Moților vei prinde drag de tot, de toată povestea apuseană.

Cascada Pișoaia

Cascada Pișoaia

Cascada Pișoaia
Cascada Pișoaia cunoscută și sub numele de Cascada de la Vidra sau Cascada Miresei se află în comuna Vidra, sat Nemești, în apropiere de DJ762, Mihoiești – Avram Iancu, pe cursul Arieșului Mic.
Cum ajungi: Din Turda pe DN75, din Alba Iulia pe DN74, din Deva pe DN76, apoi pe DN75, din Albac pe DN75 spre Vadu Moţilor – baraj Mihoieşti spre comuna Avram Iancu pe DJ 762 până în Vidra.
Ce poți vizita în apropiere: Muzeul Memorial Avram Iancu, satul Ineşti, comuna Avram Iancu (după Vidra), Muntele Găina (anual are loc aici Târgul de Fete), Dealul cu Melci (sat Nemeşi, comuna Vidra).
Imagini și text -Georgeta, (martie 2017)
Pingback: Cascada Pișoaia | Alba – Peisajul Românesc