Gara Herculane – pe al cărei peron doar istoria mai coboară

Nu te poți numi călător dacă nu te-ai plimbat și cu trenul. Și traversând țara în lung și-n lat am văzut și unele din cele mai de poveste gări din România.

            Una din aceste gări este în stațiunea balneară Băile Herculane, o gară de poveste, o gară castel cu iz aristocratic și povești pe măsură. Călătorii sunt întâmpinați cu un “Bine ați venit” înscris în mozaicul peronului. În ciuda trecerii anilor și lipsei călătorilor totul este destul de îngrijit. Bătrânul peron așteptând pașii călătorilor …probabil nostalgic la forfota de odinioară, la revederile și despărțirile ce au loc ca în fiecare gară. Cum la începutul anilor 1900 gara și stațiunea Băile Herculane era în plină glorie nu este de mirare că era comparată, de lumea burgheză, cu Parisul și nu numai. Îmi amintesc de “Gaițele” lui Alexandru Kirițescu unde Colette era supărată foc că nu văzuse Parisul…dar nici Mehadia.

1 gara herculane -hoinariromani

Gara Băile Herculane

Detalii de arhitecură:

Gara a fost construită în perioada 1878-1886 în stil baroc, baroc vienez,  după planurile arhitectului A.D. Serres, fiind concepută astfel încât să reproducă castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza din apropierea Vienei. De altfel, edificiul nu a fost gară de la început, ci reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Iosif al Austriei (1830 – 1916).

La interior, în corpul central două coloane sprijină o cupolă decorată cu picturi ale unor personaje mitologice precum Hercule. Pereții sunt decorați cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană și scene de vânătoare. Încă mai există orologiul realizat de Paul Garnier, din păcate nu știu dacă mai este functional. Acoperișul este din țiglă multicoloră dispusă în figuri geometrice.

2 hara herculane- hoinariromani

Cupola gării Băile Herculane

 Personalități ce au trecut pragul gării din Băile Herculane:

Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al României .

Gara Herculane este un obiectiv important de pe Valea Cernei, alături de faimoasa stațiune Băile Herculane. Dacă te afli prin zonă, nu rata acest obiectiv spectaculos cu cel mai romantic peron de gară din Europa.

4 gara herulane hoinariromani

Peronul gării din Băile Herculane

3 gara herculane -hoinariromani

Gara Băile Herculane

-iunie 2017 – text și imagini -Georgeta.

Share Button

3 Comments

 1. Andreica Vasile

  Ziua buna, iata ca am nimerit aceasta treaba de maramuresul a
  nost drag, si va laud ca scrieti Maramures. Acum sa nu
  va deranjeze sa dau webu tot despre noi: https://cazaremm.ro Va multamim iar,
  si va dorim numa hodina la tata familia.

  Reply
 2. Andreea B

  Pacat ca e in paragina, e tare fain acest loc.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mai trece câte un tren…din când în când, dar călătorii sunt foarte puțini.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.