Pe urmele lui… George Enescu

Locuri, monumente arhitecturale sau naturale dar și personalitățile care completează bogăția turistică a României.

 

         Am pornit de mult pe urmele unor personalități să le descopăr, vizitez casele memoriale, muzeele dar urmăresc și povestea lor de viață. Este inevitabil când călătorești să nu poposești și în astfel de locuri, unde de cele mai multe ori rămâi prins în vraja locului sau rămâi marcat de povestea vieții acelui personaj.

George Enescu

         George Enescu (născut la 5 km de satul meu natal), la Liveni (George Enescu) Botoșani în 1881 pe 19 august. Numele său era Gheorghe alintat Jurjac, a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la 5 ani a dat primul său concert.

1 george enescu - hoinariromani

Casa memorială George Enescu din Liveni – Botoșani

2 george enescu - hoinariromani

Casa memorială George Enescu din Liveni-Botoșani

         Acolo la Liveni există casa în care s-a născut Geoge Enescu, acum fiind amenajat un muzeu. Printre exponate se regăsește un pian, vioara de jucărie a artistului, fotografii originale ale părinților acestuia, și partituri ale acestuia. Muzeul funcționează din 1968 și prezintă atmosfera copilăriei lui Enescu.

Muzeul Memorial “George Enescu” Dorohoi

       Din satul Liveni pornim spre Dorohoi la Muzeul Memorial “George Enescu” amenajat în casa tatălui său, Costache Enescu. Compozitorul a locuit aici vreme de 9 ani. Clădirea este de la jumătatea secolului al XIX- lea și are 6 camere. Colecția muzeală cuprinde obiecte ce a aparținut compozitorului.

-muzeul de aici funcționează din 1957 și a fost reorganizat în anul 2005, este situat pe strada George Enescu nr. 81, Dorohoi.

6 george enescu - hoinariromani

Muzeul memorial George Enescu -Dorohoi -Botoșani

Conacul Rosetti-Tescanu

         Rămân tot pe plaiuri moldave în județul Bacău, la Tescani. În conacul familiei Rosetti unde cu suferință și bucurie dar din toată inima, Enescu, a creeat opera vieții sale, Oedip.

          Tescani un spațiu nobil, înconjurat de o energie misterioasă dar benefică, devine un așezământ cultural încă de pe vremea familiei Rosetti-Tescanu.

       Situat pe un deal, străjuit de păduri și livezi într- o armonie perfectă cu natura, conacul familiei de boieri Rosetti-Tescau este o oază de cultură. Enescu era invitat la seratele culturale apoi devine soțul Mariei, una din cele mai frumoase femei ale vremii.

9 george enescu - hoinariromani

Conacul Rosetti-Tescanu -Bacău

7 george enescu - hoinariromani

Conacul de la Tescani -Bacau (interior)

8 george enescu - hoinariromani

Conacul Rosetti-Tescanu -Bacău

…din istoria conacului de la Tescani

          -La 1880 boierul Dimitrie Rosetti Tescanu, cărturar și om politic, licențiat în drept și filosofie, talentat muzician, a ridicat concul, pe un singur nivel în mijlocul unui parc dendrologic de aproximativ 4 ha.

          În 1980 a fost inaugurată “Casa Memorială Rosetti – Enescu” din incinta imobilului principal. Devenită, în 1990, Centrul de Cultură Tescani, apoi din 1993, Centrul de Cultură “Rosetti Tescanu – George Enescu”.

        Din anul 2006, casa memorială din Tescani a devenit secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.

         Din 1909 până în 1946 conacul de la Tescani a fost reședința lui George Enescu și al Mariei Cantacuzino.

         Pentru că Enescu s-a bucurat de un succes parizian nemaipomenit a avut și sprijinul Casei Regale din România. Enescu era deseori invitat de Regina Elisabeta la Palatul peleș pentru a susține concerte, dar a primit și o cameră în palat unde să studieze.

Sinaia – Vila Luminiș

          Din banii câștigați din turnee Enescu decide să construiască la Sinaia în perioada 1923-1926,  o casă cu ajutorul aritecutului Radu Dudescu, Vila Luminiș. Până în 1946 când a părăsit România, venea periodic în fiecare an la Vila Luminiș pentru a se recrea și crea.

5 george enescu - hoinariromani

Vila Luminiș -Sinaia

4 george enescu - hoinariromani

Vila Luminiș – Sinaia (interior)

Din 1995, devine Casa Memorială “George Enescu”, iar din 2007 – secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.

       Despre Muzeul Național  “George Enescu” din București am povestit aici într-un articol dedicat Palatului Cantacuzino. Una din cele mai frumoase clădiri din București. Palatul Cantacuzino este locul unde luxul și cultura s-au înâlnit, arhitectul I.D. Berindei dând viață unui proiect arhitectural de o mare valoare, la ideea și sponsorizarea Nababului.

        După moartea Nababului, în 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria (Maruca, născută Rosetti-Tescanu). Care după decesul prematur al soţului, se va recăsători în 1937 cu George Enescu. Cuplul Enescu a locuit, între 1945-1946, în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii.

          După moartea lui George Enescu în 1955, soţia sa a lăsat prin testament palatul şi clădirile anexe muzeului dedicat memoriei compozitorului. Din anul 1956, aici funcţionează MUZEUL NAŢIONAL “GEORGE ENESCU” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

3 george enescu - hoinariromani

București -casa în care a locuit George Enescu

         Scopul acestui articol a fost să te plimb puțin, virtual, prin locurile din România, unde George Enescu s-a nascut, a trăit și a compus unele din cele mai valoroase opere ale sale.

         Când ai ocazia nu rata să treci pragul acestor muzee. De la ghizii custozi vei auzi cele mai savuroase povești, iar lourile în care sunt așezate obiectivele sunt de poveste.

Imagini și text Georgeta,

Imagini 2016, 2017.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.