Varșovia-Pasărea Phoenix a Europei

Varșovia, orașul de care te poți îndrăgosti iremediabil dacă iubești clădirile vechi, arhitectura barocă, străzile curate, zgăre norii, palatele și verdele ce domină capitala Poloniei.

De trei ori în Polonia, de două ori în capitala ei, Varșovia.

Cei care ne urmăriți blogul, deja știți că aproape ignorăm păreile negative despre o anumită destinație, ne-am convins cu România vizitând-o în lung și-n lat de mai multe ori.

Dar să revin la Varșovia. Prima dată am ajuns în capitala Poloniei, în 2017 prin august, imediat după ce Wizzer a introdus zbor direct București – Varșovia.

Îmi amintesc că ne-am luat patru zile cu planul ca o zi să fugim cu trenul la Cracovia.

Ei, nu s-a întămplat așa, ne-a placut atăt de mult Varșovia încăt am savurat-o din colț în colț și în împrejurimi până în ultimul moment de dinaintea plecării spre aeroport.

Am revenit și în toamna lui 2019 la Varșovia dar, pentru două zile. Și sincer dacă se mai ivește ocazia am mai explora orașul și împrejurimile, sigur am mai descoperi și redescoperi chstii interesante.

🙂

Bun. De ce ne-a plăcut așa mult Varșovia?! Dincolo de istoria ei tumultoasă și în general a Poloniei, Varșovia este una din cele mai verzi și liniștite capitale europene. Nu se deosebește aproape cu nimic față de capitalele nordice unde natura îți intră în casă. În raport cu importanța orașului, sunt numeroase parcuri bine amenajate ce te duc cu gândul la parcurile din Viena, străzi  curate, spații verzi destul de generoase, mașini puține chiar și în partea industrială sau în zonele cu zgărie nori pline de birouri.

Varșovia

Oarecum, noi românii ar cam trebui să ne asemănăm cu polonezii din mai multe puncte  de vedere. Voi aminti câteva chestiuni- atât noi cât și ei am făcut parte din fostul bloc socialist, bogația nu ne-a dat niciodată afară din casă nici pe noi și nici pe ei, ambele popoare mai mereu vitregite la capitolul istorie recentă. Nu mergem la Sobieski și românii. Au și ei o Casa Scânteii (Palatul Științei și Culturii) exact ca la noi, blocuri comuniste, iar de aici, din păcate, drumurile o iau in directii diametral opuse.

Varșovia este un foarte bun exemplu de transformare a unui oraș în care fantoma comunismului încă mai bântuie la nivel arhitectonic. Aici un zgârie-nor, lângă el un bloc comunist bine întreținut. Apoi o stație de metrou cu design futurist (o formă geometrică de sticlă pe structură metalică), mai încolo o hală aidoma celei de la Obor -București. Dar nicăieri nu vezi mașini urcate pe trotuar, eventual pe spațiul verde, nu vezi haos în trafic într-un cuvant vezi niște oameni mai civilizați, mai responsabili.

Varșovia
Varșovia

Orașul este străbătut de Vistula, nu o mai compar cu Dâmbovița Bucureștiului… cel mai mare râu al Poloniei și al 9-lea ca lungime din Europa. Pe malul vestic al Vistulei sunt aproape toate obiectivele notabile ale Varșoviei, în timp ce dincolo de râu, sunt Grădina Zoo și Stadionul Național. Partea bună este că malul este amenajat modern, permițând desfășurarea mai multor activități – de la mers cu role, bicicleta, alergat, până la stat la bronzat sau luat cina la una dintre terasele din zonă. Dar să vă arătăm ce am vizitat noi în evadările prin Varșovia.

Centrul vechi

Noi suntem interesați, atunci când vizităm un oraș să-i explorăm partea veche. Așa că mai intai am pornit spre centrul vechi, care nu e așa vechi și la primul impact când vezi toate construcțiile viu colorate ai spune că ești într-un oraș de turtă dulce, sau mai bine spus gândul fuge la Praga sau Bruges.  Dacă pici de pe Lună în centrul vechi al Varșoviei și nu știi că în timpul celui de al doilea razboi mondial Varșovia a fost distrusă de bombardamente în proporție de 85% ai spune că este un oraș înființat recent.

Orașul Vechi- Varșovia
Orașul Vechi- Varșovia
Orașul Vechi -Varșovia

Centrul vechi nu este mare, poate un pic mai mare ca cel din București, dar cu piețe aranjate, nu ai să vezi nicio clădire care stă să cadă. Vei vedea un centru vechi bine întreținut, cu restaurante și terase elegante. Un centru vechi mic si cochet, cu străduțe pavate cu piatră cubică, străzi liniștite pe care îți dorești să te rătăcești admirând clădirile.

Orașul Vechi- Varșovia
Orașul Vechi-varșovia
Varșovia
Sirenka -simbolul orașului Varșovia
Varșovia

Dacă ai ajuns aici, nu ai cum să ratezi Castelul Regal care domină centrul istoric. În 2017 am avut timp să-l vizităm și mai jos ai câteva imagini diniterior. Și acesta a fot distrus aproape în toatlitate din cauza bombardamentelor germane între 1939-1945. Castelul a fost reconstruit în 1980.

Castelul Regal-Varșovia
Interior Palatul Regal -Varșovia
Interior Palatul Regal -Varșovia
Interior Palatul Regal-Varșovia

Coloana lui Sigismund – unul din cele mai vechi monumente din Europa Nordică.

Monumentrul a fost ridicat în perioada 1643 -1644 în onoarea regeleui sigismund al III-lea Vasa care a mutat în 1596 capitala Poloniei de la Cracovia la Varșovia.

Varșovia -Coloana lui Sigismund

În centrul vechi fii curios și intră în bisericile  de acolo. Una din el ar fi Biserica Sf. Ana. Se pare că este  cea mai veche clădire din Varşovia. A fost ridicată în secolul XV de către ducesa Ana Fiodorowna, pentru a fi o mânăstire încredinţată călugărilor franciscani. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări, fiind avariată serios de trupele suedeze şi germane. Totuşi, este singura clădire din oraşul vechi, care nu a suferit prea multe pagube.

Catedrala Sf. Ioan

Este situată lângă piaţa oraşului vechi, este un simbol istoric polonez şi singura arhiepiscopie a Varşoviei. Arhiepiscopia este legată de Castelul Regal, printr-un coridor lung de 80 m, construit la îndemnul reginei Anna (regina Poloniei și Suediei prin căsătoria cu Sigismund al III-lea Vasa, rege al Poloniei și Suediei) după tentativa de asasinare a regelui Sigismund III, chiar în faţa catedralei.

Drumul Regal

Este un fost traseu de comunicare ce pleacă de la Castelul Regal spre Cracovia, acum se încheie la Palatul Culturii și Știintei și oferă turiștilor posibilitatea de a admira o mulțime de clădiri monument istoric. Nu te plictisesc cu numele clădirilor doar amintesc de Biserica Sf. Cruce, în interiorul acesteia în una din coloane se află inima lui Frederich Chopin.

Biserica Sf. Cruce
Biserica Sf. Cruce -Varșovia
Biserica Sf. Cruce
Biserica Sf. Cruce (coloana în care se află inima lui Chopin)

Pentru 6 zloți și câteva etaje urcate la pas (cred că 5 sau 6 etaje) ai ocazia să admiri  Palatul Regal, orașul vechi, râului Vistula, Stadionul Național, dar și zgârie-norii din orașul hai să îi spunem mai nou.

Vrașovia
Varșovia de sus
Vedre spre Palatul Regal
Varșovia de sus
Varșovia -Orașul Vechi

Dacă tot suntem la înălțime hai să urcăm și mai sus, în Casa Scănteiei din Varșovia (Palatul Culturii și Științei), iar cu toți zgârie norii care s-au construit, încă este cea mai înaltă construcție din Polonia, desi a fost construită în 1955.

Palatul Culturii și Științei – Varșovia
Vedere din PalatulCulturii și Științei -Varșovia
Vedere din Palatul Culturii și Științei din Varșovia

Altă poveste, o clădire comunistă pusă în valoare și exploatată cultural. Găzduiește teatre, facultăți, cinematografe, săli de expoziție, cluburi sportive, cafenele literare. De la etajul 30 Varșovia se vede senzațional și costă 20 de zloți. Iar dacă vrei o partidă de shoping în apropierea obiectivului ai la dispoziție o mulțime de magazine și malluri unul foarte modern de mărimea  mallului Affi Cotroceni.

De neratat Grădina Bibliotecii Universitare – o grădină construită pe acoperișul biblotecii. Poți petrece timp de relaxare pe una din bancuțele amenajate acolo fiind înconjurat de verdeață, tot felul de plante și flori. Accesul este gratuit.

Muzeul Polin și Centrul Științific Copernicus

Muzeul Polin, oricât de insensibil rupt de orice realitate ai fi, vizitând acest muzeu te pune pe gânduri. Prezintă viața evreilor polonezi, încă de la momentul în care au ales să se așeze în această zonă a Europei, până la atrocitățile trăite în timpul holocaustului. Practic ești purtat într-un labirint subteran, din epocă în epocă, până în zilele noastre. Este un loc în care vizita se întinde pe  cel puțin 2-3 ore, asta dacă vrei să înțelegi ceva.

 Centru Științific Copernicus

Este o hală modernă pe malul Vistulei, în care este prezentată o expoziție interactivă. Poți întelege diverse experimente fizice, îți poți măsura detența, întelegi diverse fenomene optice, iti poți expune corpul în fața camerei cu termoviziune.  Este o expoziție dedicată în special familiilor cu copii, dar nu numai. Micuții cu siguranță că vor gusta din plin toate aceste experimente.

Copernicus

Parcul Łazienki, situat în centrul orașului, unul din cele mai mari parcuri din lume și cel mai mare, ca suprafață, din VarșoviaCu o suprafață de 76 de hectare un loc perfect pentru relaxare şi plimbare. Milioane de turiști vizitează parcul Łazienki, unde petrec clipe minunate și, în același timp, reușesc să afle lucruri neștiute până atunci în legatură cu Varșovia. Stilul ales pentru arhitectura parcului a fost BaroculUnele din cele mai frumoase clădiri ale Varşoviei, precum Casa Albă, Templul Dianei, Teatrul Roman și Palatul de pe apă, se pot găsi în acest parc.

Palatul de pe Apă
Parcul Lazienki
Palatul de pe apă

Palatul Wilanow (Vila Nova) 

La 10 km de centrul orașului este o miniatură a palatului Versailles construit în perioada 1674- 1696, special pentru regale poloniei Joan Sobieski III. În timul războilului nu a fost distrus însă germanii au furat majoritatea colecțiilor de artă, în el funcționând un muzeu din anul 1805. În 1962 a fost redeschis publicului,

Palatul Wilanow
Interior Palatul Wilanow
Interior Palatul Wilanow
Vila Nova
Parcul Palatului

Cimitirul Powaski

Este cel mai faimos dar si cel mai vechi cimitir al Varșoviei, 1704, se află în partea vestică a orașului. În el odihnesc nume mari ale Varșoviei printre care regi sau alte personalități.

Muzeul Fryderyk Chopin –pe noi ne-a fascinate, este un muzeu modern și interactiv.

Se află în palatul Ostrogsky,  care este o bijuterie arhitectonică a stilului clasic baroc.

Muzeul Revoltei din Varsovia, este în cartierul Wola, este un muzeu dedicat revoluției de la 1944, muzeul este un tribut adus celor care au luptat pentru o capitală a Poloniei liberă.

Varșovia

Casa Alba din Varșovia, o construcție elegantă din perioada 1774- 1776, a fost reședinta de vară a regeleui Stanislas II  Augustus și este în parcul Lazienski.

Palatul Myślewicki
Interior Palatul Myślewicki

Transportul

Noi în Varșovia ca și în celelate orașe/țări am ales să călătorim de la aeroport cu trenul, autobuzul, metroul. În 99% din cazuri folosim mijloacele de transport în comun, mersul pe jos, iar în Varșovia am încercat și trotineta electrică din Centrul istoric până la Palatul Culturii și Stiinței. În Varșovia ai posibilitatea să îți achiziționezi biletul de autobuz /tramvai direct din mijlocul de transport plătind cu cardul la automatele instalate. Aproape în fiecare stație sunt instalate automate de bilete. Curățenia …e o plăcere să circuli cu mjloacele de transport în comun, atât cu cele supraterane cât și subterane.

Unde și ce manaci în Varșovia

Gastronomia Poloneză

Polonia are un stil specific de gastronomie, datorită circumstanțelor istorice, cu influenţe ruseşti, nemțeşti și ucrainiene.

Polonia este o ţară agrară, cu o suprafaţă mare de păduri. Iar natura darnică îi oferă multe produse provenite din agricultură: cereale (pâinea şi diversele reţete pe bază de făină: colţunaşi, găluşte şi plăcinte). Tot din păduri provin şi preţuitele ciuperci, fructe de pădure şi plante aromatice. Varza este un ingredient de bază, atât al salatelor, cât şi al multor mâncăruri gătite din bucătăria poloneză. Iar carnea, bineînţeles, este nelipsită. De toate felurile: porc, vită, curcan, pui, raţă, peşte. Aproape tot ce se găteşte în Polonia are  gust dulce.

  Polonezii folosesc gemurile şi dulceţurile la multe preparate, inclusiv la cele cu carne. De exemplu, am mai mâncat ficăţei cu sos de vişine, rață cu varză roșie și sos de ciocolată.

Restaurant -Varșovia
Interior restaurant Polka
restaurant Polka -Varșovia
Piroști cu carne și ceapă caramelizată
Rață cu cartofi copți, varză roșie și dulceață
Piroști cu ciuperci

Varșovia poate fi un exempu din toate punctele de vedere pentru București, îți recomandăm cel puțin 2 zile în capitala Poloniei. Ai ce face, poate sunt chiar insuficiente dacă vrei să bifezi aproape tot.

Palatul Culturii și Științei- Varșovia

Alte informații

1 zlot = 1,2 lei –NU schimbați bani în Orașul vechi sau în Aeroport.

Varșovia este de vizitat, în orice anotimp mai puțin iarna, dar dacă iubești frigul, cred că este interesant de văzut metropola și cu zăpadă și ger.

-biletul pentru transportul în comun, același bilet pentru autobus/tramvai/metrou pentru o zi (24 h) este aproximatv 15 zloți.

-!prețurile sunt informative

-cand programați o călătorie verificați prețul biletelor de intrare, prețul biletelor de transport.

-cazare – noi am ales hotelul la periferia orașului –cu acces direct către centru și aeroport prin mijlocele de transport în comun. Ai varinte de cazare de la pensiuni, hosteluri pînă la hoteluri de 5*.

-plățile în general le-am făcut cu cardul, paritatea leu-zlot fiind destul de apropiată. În general folosim cardul Revolut. Facem conversia în moneda loacală online, sau scoatem chash de la bancomatele băncilor locale, fără comisioane.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.